به گزارش جام جم آنلاین از پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتوگو، برنامه زنده «امواج شبهه» شبکه رادیویی گفت و گو با حضوردکتر اکرم میرزایی (مدرس دانشگاه و کارشناس سواد رسانه) ، محدثه تک فلاح (پژوهشگر حوزه رسانه و خانواده) و دکتر علیرضا داودی (کارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی) به موضوع « سرم جورج تاون، بررسی مدل موج سواری قندی نمکی رسانه های بیگانه برای احیای مسیر شکست خورده جورج تاون، مونیخ،ایران» پرداخته شد.
دکتر علیرضا داودی کارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی با تاکید بر اینکه در ارتباط با بررسی مدل موج سواری رسانه های بیگانه سه محور اساسی را باید مورد بررسی قرار داد، گفت: مفهوم اول رابطه بین فرآیندی است که ضد انقلاب تا قبل از مسئله اغتشاشات در ایران طی کرد و فرآیندی که راجع به بحث فوت مهسا امینی رخ داد.
وی افزود: محور دوم رابطه بین اتصال حوزه امنیت، اقتصاد و فرهنگ هست که شروع حقیقی آن از جورج تاون شروع شد که عملا تا اجلاس مونیخ خیلی آورده ای نداشتند و پس از آن دیدیم از اجلاس مونیخ به این طرف جریان ضدانقلاب و رسانه های بیگانه توأمان با هم وارد چرخه ای معکوس شدند.
این کارشناس ارشد رسانه در ادامه به چرخه معکوس اشاره کرد و گفت: چرخه معکوس، فرآیندی است که رسانه های بیگانه با گرایی که سرویس ها به آن ها می دهند در پیک اتفاقات رخ می دهد، به این معنا که اساسا سراغ آورده هایی می روند که ارزش افزوده آن ها تولید پیام نباشد بلکه خود آورده پیام تلقی شود. این شیوه تبلیغاتی از رایج ترین شیوه های تبلیغی غرب است،ددر این تکنیک در اثر تکرار مفهوم واقعی کلمه را عوض می کنند و با مقاصد ویژه خود به کار می برند.
وی یادآور شد: اساس رسانه های بیگانه نه گفت و گو محور، نه گفتار پایه و نه گفت و گو ساز هستند، اما حرف ساز ها و واژه تراش های خوبی هستند و به درستی بنا بر محیطی که در آن قرار دارند، واقعه سازی می کنند.
داودی در ادامه عنوان کرد: مرحله سوم که به آن مرحله اتصال بینابینی می گوییم، در قصه جورج تاون آن موفقیت و سازماندهی که مدنظرشان بود انجام نشد در مونیخ آورده ها برای رسانه ها نسبتا خوب بود اما به لحاظ میدانی نتیجه ای که مدنظرشان بود حاصل نشد.
وی گفت: قاعدتاً دو رابط و زانو را باید بزنند تا برسد به اردیبهشت ۱۴۰۲، اولین زانو و رابطی که زدند فعال کردن گوه هایی است که می تواند شکاف های اجتماعی را تبدیل به یکسری از سندروم های اجتماعی نظیر حوزه های ترس، نگرانی، استیصال و حس بی پناهی نسبت به رویداد های میدانی موجود کند. حس بی پناهی در مخاطب را در سه سطح زنان، ابزار و ادوات گروهکی و نقطه عطف بررسی کردند.
داودی گفت: سطح نخست که زنان بودند موفقیت آمیز نبود چرا که به قابلیت اتصال فکر نکرده بودند، که آن نیز به دلیل زایمان زودهنگامی بود که در بستر اجتماعی رخ داد.
این کارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی در ادامه خاطرنشان کرد: در سطح دوم به سراغ ابزار و ادوات گروهکی رفتند، قاعدتاً بین سلطنت طلب ها و منافقین، بین منافقین و کوموله و بین کوموله و مشروطه خواهان عمدتا خیلی همگرایی وجود ندارد، بنابراین به لحاظ سیاسی نیز نتوانستند اقدامی کنند.
داودی افزود: مرتبه سوم، مرتبه پیچیده ای است، نقطه عطف در جامعه ایرانی سه گام را شامل می شود که مهمترین آن کودکان و نوجوانان هستند، چرا که عبور از مرز و سن می تواند خیلی از فکت ها را جا به جا کند. اتفاقی که در ایزه رخ داد اتفاق کوچکی نبود اما زمانی که اقدام به تست حساسیت سنجی جامعه را زدند دو رسانه رادیو فردا و بی بی سی به هم خیلی تابیدند، بی بی سی از بعد تئوریک و رادیو فردا از بعد عملیات ماجرا ورود کرد.
وی با اشاره به اینکه مرحله سوم، مرحله اتصال است، گفت: در این مرحله سوژه را ایجاد، پیام را ورز داده و نهایتا در یک سبدی تا قبل از عید آن را نگه داشته، یک ماه روی آن مستقر شوند و در اردیبهشت اقدام به تاب دادن آن می کنند، این فرآیند را در مصاحبه مسیح علینژاد در از جورج تاون تا مونیخ و مصاحبه اخیر او با سی ان ان می توان مشاهده کرد.
داودی افزود: هر زمان فکت ها شفاف بیان شدند به این معنا است که سرویس ها در حال جا به جایی در حوزه خارجی هستند و میزان ظرفیتی که روی رسانه های داخلی حساب باز می کنند در حال افزایش یافتن است.
دکتر اکرم میرزایی مدرس دانشگاه و کارشناس سواد رسانه در ادامه با اشاره به اینکه رسانه های بیگانه منتظر اتفاق هایی هستند که پتانسیل گسترش و کار کردن روی آن را داشته باشند، گفت: پس از اتفاقاتی که رخ داد قطعا به دنبال خوراک جدیدی بودند تا بتوانند از آن بهره خود را ببرند.
وی خاطرنشان کرد: برنامه ها و اتحاد های نمایشی که آن ور آب انجام می دهند، بزرگنمایی که از طریق رسانه ها انجام می شود تا به افراد در داخل بفهمانند که ما پشت شما هستیم قطعا رو یکسری از افراد تاثیر خود را خواهد گذاشت.
این کارشناس سواد رسانه در ادامه عنوان کرد: رسانه های داخلی در وقایع اخیر نباید از بحث آگاه سازی عقب بمانند، باید بتوانند محتوای مناسبی برای روشنگری و آگاهی به مردم و والدین بدهند، موضوع رخ داده اتفاق بسیار مهمی است بالاخص که دانش آموز و دختر هستند و قطعا برای والدین نگرانی ایجاد می شود، رسانه ها باید نخستین گام ها را برای شفافیت بردارند و در جنگ روانی هراس افکنی غرب ورود نکنند.
میرزایی تاکید کرد: در شرایط فعلی ما نیاز داریم که مسئولان وارد فاز عملیاتی درست به همراه تیم های قوی شوند و با مشارکت مردم، نهاد های مدنی و فعالین حقوق کودکان قضیه را بگونه ای پیش ببرند که مردم به خصوص والدین اعتماد خوبی به اخبار رسانه های داخلی پیدا کنند، چرا که رسانه های غربی با تکنیک های اغنایی اثرگذاری مطلوبی روی افراد ناآگاه دارند.
وی با تاکید بر اینکه موضوع دختران را از منظرهای مختلف می توان بررسی کرد، افزود: غرب به دنبال این است تا نگاهی شبیه نگاه طالبان به حوزه زنان و تحصیلات زنان را به جمهوری اسلامی ربط دهند و به مردم این را القا کنند که نظام خواهان تحصیل و پیشرفت دختران نیست.
محدثه تک فلاح پژوهشگر حوزه رسانه و خانواده گفت: در وقایع اخیر، هدف اصلی فرزندان و کودکان نیست، بلکه به دنبال از همپاشی بنیان خانواده هستند. نظام تحت حمله افرادی قرار می گیرد که رهبری آن را رسانه های بیگانه برعهده دارند، اما اگر خانواده به خاطر اعتمادی که به نظام و دولت دارد و با درایتی که خانواده ها و مادر و پر ها خرج می کنند فرزند را با نهایت اعتماد و تعاملی که با مدارس دارند بفرستند، قطعا به ضرر اپوزیسیون و گروه هایی است که در پی آسیب به نظام هستند.
وی در ادامه افزود: برخلاف گزارش هایی که در رسانه های بیگانه داده می شود، مدارس کماکان برقرار هستند و به فعالیت خود ادامه می دهند اگرچه نگرانی های بحق و به جایی برای خانواده ها وجود دارد اما موجب بهم خوردن نظم سیستم نشده است.
داودی در ادامه به تبیین جزییات تقسیم کار رسانه های بیگانه پرداخت و گفت: شبیه اتفاق رخ داده را تنها در سال ۸۸ داشتیم و پس از آن دیگر شبیه آن اتفاق را ندیدیم، غربی ها معمولا نسخه آلفا تبلیغات خود را به صورت واضح عنوان می کنند.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که می خواهید ببینید به دنبال پیاده سازی چه برنامه ای هستند باید به سراغ برنامه پرگار بی بی سی، برنامه تحلیلی اینترنشنال و برنامه های گفت و گو محور رادیو فردا با افرادی که برای اولین بار در این برنامه حضور پیدا کردند، به جز برنامه تبلت که مسیح علینژاد در صدای آمریکا اجرا می کند.
این کارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی با اشاره به اینکه برنامه «سمت نو» من و تو، در پایه ریزی زن نوین بسیار موثر عمل کرد، گفت: زمانی زن نوین ردیف سنی ۱۳ به بالا را شامل می شد این در حالی که پس از قضیه مهسا امینی، زن نوین از ردیف سنی ۸ به بالا را شامل می شود. به همین دلیل در اغتشاشات اخیر افرادی را دیدیم که در ردیف سنی ۸ سال به بالا هستند و تنها به دلیل منطق فکری و جنس تبلیغات غرب در اغتشاشات حضور دارد.
وی افزود: رسانه های بیگانه در این وقایع، ۴ نوع دگردیسی انجام دادند، مسئله نخست تئوریزه کردن جریان مبارزاتی در ایران است جنس جریان مبارزه در ایران به زعم جریان اپوزیسیون فرآیند خاص خود را باید طی کند اما اولین کاری که در فرآیند مبارزه انجام می دهند مشابهت سازی است.
داودی عنوان کرد: مشابهت سازی اختصاصا کار دو شبکه بی بی سی و رادیو فردا است، چرا که این دو تنها رسانه مشترک بین سرویس و دسک خارجی هستند به همین دلیل است که پس از اتفاقات اخیر سفیر انگلستان در ایران توییت می زند و خود را پدر همه دختران مسموم شده در ایران می داند، بنابراین فرآیند مبارزاتی زن نوین، مدلی انگلیسی پایه و عملیاتی است.
این کارشناس رسانه یادآور شد: حوزه ساختار تئوریک و عملیات زن نوین در ایران، سفیر انگلیس است. زمانی که سفیر این کد را می زند یعنی پنل های عملیاتی که در ایران قبلاً کاشته و آماده شدند مسیر را پیدا می کنند و او مانند فانوس دریایی برای این ها عمل می کند.
داودی گفت: فرایند دوم، تبدیل این تئوری به مدل اضطراب است که در دنیا تنها دو رسانه سی ان ان و صدای آمریکا به آن مسلط هستند، به همین دلیل است که سی ان ان کار را به پارلمان آمریکا می کشاند که بحث تحقیق و تفحص را مطرح می کنند.
وی افزود: مدل آمریکایی در این حوزه مدلی تهاجمی است، به همین دلیل می بینیم پس از دستگیری اولین رپر در ایران، اولین تیزر را سی ان ان کار می کند، در حالی که این شبکه ربطی به فضای فارسی و ایرانی ندارد. چراکه سی ان ان برای صدای آمریکا و بی بی سی فارسی به لحاظ تراز پشتوانه است، مانند هالیوود برای خیلی از کمپانی ها، و در اصل نوعی مصدر شناخته می شود.
این کارشناس رسانه خاطرنشان کرد: مدارس، حوزه آموزش و پرورش، وزارت اطلاعات و وزارت آموزش عالی مرکز هستند، خانواده، دولت و فضای وزارت کشور پیرامون محسوب می شود. چراکه مردم از وزارت اطلاعات در حالت واکنشی توقع دارند و خانواده در حالت کنشی قرار می گیرد.
داودی در ادامه تصریح کرد: کنش گری داخلی و واکنشی دولتی نوعی بهم ریختگی ایجاد می کند و در این جا سطح انتظار، ضرورت و برآورده کردن به دلیل جنس پراکندگی همخوان نیست، دختر، دانش آموز و مدرسه در اصل سه واژه کلیدی هستند که غرب برای از بین بردن تعادل بین نیاز و انتظار استفاده می کند.
وی گفت: اینترنشنال و اقمارش تنها رسانه ای است که در حال حاضر میانه دار اتفاقات اخیر است. سه اقمار اصلی او مسیح علینژاد، فرزاد فرحزاد و گزارشگر شبکه من و تو است، به همین دلیل است که مخاطب از بین رفتن آستانه پذیرش تحمل جدید را تمرین می کند چرا که اینترنشنال ماحصل فرآیند عملیاتی بی بی سی و من و تو است.
داودی افزود: مسئله چهارم ایجاد اختلال محاسباتی است؛ با وجود اینکه مدارس پسرانه نیز درگیر مسمومیت شدند اما تنها به مدارس دخترانه و جنس زن می پردازند، در تصاویر منتشر شده این را می بینیم که به دنبال روش رمل و سایه که جزو تکنیک های شناختی و جنگ های ترکیبی است، که اسرائیلی ها و انگلیسی ها نسبت به آن کاملا مسلط هستند.
وی افزود: رمل و سایه، شگردی متداول در علوم شناختی است که در آن رسانه ها، مخاطبان خود را دعوت به حضور در ناآرامی ها می کنند و برای او حامی از داخل و خارج می سازند.
این کارشناس ارشد رسانه ادامه داد: این دو فساد زمانی که کنار یکدیگر قرار می گیرند، روش جا به جایی سایه و التهاب آفرینی جزو اتفاقاتی است که این دو سرویس بین رادیو فردا و بی بی سی اجرا می کنند.
میرزایی در ادامه گفت: اینکه در چند مدرسه پسرانه نیز این اتفاق افتاده به این دلیل است تا فرضیه زن ستیزی و آن نیت شوم را پشت این قضیه برای به انحراف کشیدن قضیه اصلی خود، پنهان کنند.
وی با اشاره به اینکه غرب به دنبال این است تا از این مسائل برای جریان سازی های جدید استفاده کند، یادآور شد: چرا که نقطه ثقل یک جامعه اسلامی خانواده است و برای ما زنان و دختران از حساسیت بسیاری برخوردار هستند.
وی افزود: در این میان خانواده هایی نیز هستند که بتوانند با تعامل مناسب با مدارس فرزندان خود را آماده کنند تا در مدارس حضور پیدا کنند و توان دفاعی از خود را شکل دهند.
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: رسانه های داخلی باید برنامه ریزی شده و با اطلاعات دقیق و درست اعتماد خانواده ها را به دست بیاورند، ما نباید اجازه بدهیم رسانه های غربی اذهان مخاطبان ناآگاه ما را تسخیر کنند و ترس و واهمه را برای آنان شکل دهند.
تک فلاح گفت: در قضیه مهسا امینی، در ابتدا عبارت مرگ مهسا امینی را دیدیم و به مرور تبدیل به کشته شدن مهسا امینی شد. در این اتفاقات نیز ابتدا واژه مسمومیت را استفاده کردند و پس از آن از عبارت حملات شیمیایی استفاده کردند، چگونگی همراه کردن اذهان با تئوری ها و اهداف خودشان را به زیبایی پیش می برند.
این پژوهشگر حوزه رسانه و خانواده عنوان کرد: باورمان را نباید به راحتی برای رسانه هایی که برای ما سناریو می چینند خرج کنند، ما باید بتوانیم مرز بین راست و دروغ را تمیز دهیم در قضایای اخیر اگاهی مردم بسیار زیاد شد، دروغ هایی که این رسانه ها برای پیش برد اهداف خود استفاده کردند موجب بی اعتمادی مردم شد.
وی افزود: در این اتفاقات مدارس دخترانه را زیر ذره بین آوردند چرا که دختر ظریف و لطیف است و حساسیت بیشتری نیز با آن همراه است.
داودی گفت: ظرف یک سال و نیم گذشته مدل رسانه های بیگانه عوض شده این در حالی است که رسانه های داخلی کماکان از همان مدل های پیشین استفاده می کنند. نکته دوم این است که جنس شبکه محور شدن و شبکه وند شدن بین پیام، مخاطب و رسانه در دو شاخه دسک و سرویس دارای حالت عرضیده یعنی از حالت قائم و طولی به حالت عرضی و فلت تغییر فاز داده این جدا از مدل است و این در حالی است که رسانه های ما خودشان را در آوردگاه ذهن محور تعریف می کنند.
نکته سوم که نکته بسیار حائذ اهمیت این است که رابطه ای کاملا مستقیم بدون انفصال بین اجزای اقدام و عملیات در داخل ایجاد کردند. در حال حاضر فرآیند تبدیل در ایران را به نزدیک ترین ترین محیط به حاکمیت یعنی شهروند آورده اند. دوره روایت اول دیگر تمام شده است رسانه های بیگانه از روایت اول تغییرفاز داده اند باید قرائت ها عوض شود یعنی مشارکت مخاطب درتشکیل فکت هایی که می تواند تبدیل به یک محور شود رسانه های ما نیز باید به این سمت و سو روبیاورند.
برنامه «امواج شبهه» گفتگویی تخصصی پیرامون ماهیت شناسی و رفتارشناسی رسانههای فارسی زبان بیگانه است که با هدف روشنگری و افشای تکنیکهای رسانهای است، روزهای یكشنبه و سهشنبه ساعت ۱۶ به مدت ۶۰ دقیقه از آنتن این شبكه به نشانی موج افام ردیف ۱۰۳,۵ مگاهرتز پخش می شود.
علاقمندان میتوانند نظرات خود را از طریق سامانه پیامكی ۳۰۰۰۰۱۰۳۵ و شماره ۰۹۰۳۹۱۳۴۷۴۴ در پیام رسان های مجازی به اشتراک بگذارند. این برنامه به سردبیری دكترعلیرضا داودی، نویسندگی و تهیه كنندگی سیده فاطمه شعار بر روی آنتن می رود؛ همچنین مصطفی صادقی كارشناس مجری، زهرا شکوری هماهنگی برنامه، فاطمه عبدالوند و احمد یوسفی آیتم ساز و فائزه سلطانی به عنوان خبرنگار در این برنامه حضور دارند..
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم